Jaké je využití napařovače sena?

Onemocnění dýchacího aparátu je diagnostikováno až u 70 % sportovně využívaných koní (Couetil et al.2001). U těchto případů je nejčastěji diagnostikován syndrom koňského astmatu. Tento syndrom sestává z mírné až střední formy, která postihuje především koně v mladším věku, příznaky jsou patrné nejčastěji pouze v zátěži a vedou ke snížené výkonnosti. Příznaky závažné formy koňského astmatu jsou patrné již v klidu, postihují koně středního a vyššího věku, vedou až k zátěžové intoleranci a jsou jednou z hlavních příčin ukončení sportovní kariéry koně. Neřešená závažná forma astmatu vede k absolutní intoleranci zátěže, koně ztěžka dýchají již v klidu, přestávají přijímat krmivo, hubnou (Couetil et al. 2016). Jejich orgány jsou nedokysličené; lidé s akutním záchvatem dušnosti tento stav popisují jako velmi nepříjemný až panický.
Při astmatu dochází k rozvoji zánětu bronchiální sliznice, který je provázen bronchokonstrikcí (zúžením průdušinek), zvýšenou produkcí hlenu a zesílením stěny dýchacích cest (Couetil et al. 2016).
Na onemocnění má vliv genetická predispozice, roční období, typ ustájení, umístění stáje, využití koně, avšak mezi hlavní příčiny vzniku astmatu patří především vysoká koncentrace prachových částic ve vzduchu v uzavřených stájích, tj. prach, endotoxin, plísně a jejich spóry, ultramalé částice a dráždivé plyny (Couetil et al. 2016; Bond et al. 2017, Dauvillier et al. 2018).
Léčba astmatu sestává z kombinace snížení prašnosti prostředí koně a podávání léků. Z léků jsou podávány především léky proti zánětu kortikosteroidy (Bond et al. 2017), léky na rozpuštění hlenu, léky rozšiřující průdušinky a často také antibiotika (Couetil et al. 2020). Tato léčba je nákladná, představuje doping a také při dlouhodobém, opakovaném podávání se zvyšuje riziko vzniku schvácení kopyt (Moore-Colyer et al. 2014).
Stěžejní při terapii astmatu je však snížení prašnosti v životním prostředí koně. Je nutné zajistit bezprašnou podestýlku a zkrmovat pouze ošetřené seno. Nejjednodušší způsob snížení prašnosti sena je jeho namáčení, kdy již po 30 min dochází k redukci prašnosti o 88 %. Zároveň však dochází i ke ztrátě živin (nonstrukturální cukry-až o 53 %, sušina, fosfor, draslík, hořčík). Navíc v zimě ve venkovních podmínkách se nejedná o příliš praktickou záležitost (Earing et al. 2013). Při delším namáčení (např. 9 hod) došlo k výraznějším ztrátám živin a také naopak ke zvýšení počtu bakterií, výrazně snížená byla také ochota koní takové seno přijímat (Moore-Colyer et al. 2014)
Velmi efektivní opatření pro dušné koně je nahrazení sena kvalitní senáží. Krmení senáží sníží prašnost v prostředí koně o 70 % (v kombinaci s hoblinami až o 86 %) a většina astmatických koní tak zůstává v těchto podmínkách bezpříznakových. Mnoho majitelů však krmení senáží odmítá; mají mnohdy oprávněný strach z nízké kvality, vysoké energetické hodnoty, kyselosti a možnosti vzniku žaludečních vředů, potíže s uskladněním a spotřebováním balíku (Moore-Colyer et al. 2023). Existují typy senáže, které jsou sečeny ze starší trávy, jsou sušší a podléhají pouze omezené fermentaci, a tím jsou možná rizika minimalizována (Moore-Colyer et al. 2023).
V poslední době je čím dál více preferováno napařování sena. Jedná se o vysoce efektivní metodu snížení prašnosti sena, při zachování výživné hodnoty píce a palatability (ochoty přijímat uvedené krmivo). Standardní napaření sena (90 °C, alespoň 10 min) vede k redukci plísňových a bakteriálních kolonií o 96 % a 99 % resp. Tato redukce je dostatečná pro udržení bezpříznakového stavu astmatických koní. Napaření napařovačem Joe® vedlo ke snížení plísňových kolonií o….% a bakteriálních kolonií o…% (bude doplněno, pokud budeš testovat ještě finální produkt).
Ke ztrátám živin a mikroprvků dochází v závislosti na délce napařování. Při standartním napaření dochází také ke snížení fosforu a ke snížení obsahu ve vodě rozpustných cukrů (ostatní živiny nejsou u sena dobré kvality ovlivněny). Ochota přijímat napařené seno je obecně vyšší v porovnání se senem máčeným. Po standartním napaření napařovačem Joe® (délka a teplota……), došlo ke snížení….
Z grafu 1 a 2 vyplývá vysoká účinnost napařovače Joe® při likvidaci bakterií a plísní (resp.).