Metody snížení prašnosti sena

Objemové krmivo horší kvality je spojováno s onemocněním dýchacího aparátu (astma koní, equine asthma, EA). EA je charakterizováno zúžením průdušinek, neutrofilním zánětem a nadměrnou produkcí hlenu, což vede ke zvýšení plicní rezistence, snížení poddajnosti plic a ke snížení výkonnosti koně vedoucí až k zátěžové intoleranci (Couetil et al. 2016). Terapeuticky jsou dlouhodobě podávány kortikoidy a bronchodilatancia (léky na rozšíření průdušinek), avšak léčba je nákladná, jedná se o doping a také především dlouhodobé podávání kortikoidů má mnoho nežádoucích vedlejších účinků, včetně schvácení kopyt (Bond et al. 2017).

Stěžejní v léčbě koňského astmatu je snížení prašnosti životního prostředí. Je nutné poskytnout bezprašnou podestýlku a podávat ošetřené seno.

V dnešní době existují 3 dostupné metody, jak snížit prašnost sena.

Máčení sena

Představuje relativně jednoduchou metodu, kdy dojde ke snížení prašnosti až o 88 %. Avšak bylo zjištěno, že již při máčení na 10 min může naopak dojít ke množení bakterií. Čím delší je doba namáčení, tím dochází k větším ztrátám živin (nonstrukturální cukry-až o 53 %, sušina, fosfor, draslík, hořčík), mohou se množit bakterie a klesá ochota koní máčené seno požívat. Navíc v zimě ve venkovních podmínkách se nejedná o příliš praktickou záležitost (Earing et al. 2013).

Senážování

Velmi efektivní opatření pro dušné koně; krmení senáží sníží prašnost v prostředí koně o 70 % (v kombinaci s hoblinami až o 86 %) a většina astmatických koní tak zůstává v těchto podmínkách bezpříznakových. Mnoho majitelů však krmení senáží odmítá; mají strach z nízké kvality, vysoké energetické hodnoty, kyselosti a možnosti vzniku žaludečních vředů, potíže s uskladněním a spotřebováním balíku. Existují typy senáže, které jsou sečeny ze starší trávy, jsou sušší a podléhají pouze omezené fermentaci, a tím jsou možná rizika minimalizována (Moore-Colyer et al. 2023).

Napařování

Vysoce efektivní metoda snížení prašnosti sena, při zachování výživné hodnoty píce a palatability (ochoty přijímat uvedené krmivo). Standardní napaření sena (90 °C, alespoň 10 min) vede k redukci plísňových a bakteriálních kolonií o 96 % a 99 % resp. Tato redukce je dostatečná pro udržení bezpříznakového stavu astmatických koní.

Ke ztrátám živin a mikroprvků dochází v závislosti na délce napařování. Při standartním napaření dochází také ke snížení fosforu a ke snížení obsahu ve vodě rozpustných cukrů (ostatní živiny nejsou u sena dobré kvality ovlivněny). Ochota přijímat napařené seno je obecně vyšší v porovnání se senem máčeným.